Magiska mikro -makroner

Underbara och nyttiga makroner lagade på 5 min med bara 4 ingredienser! De verkar nästan få tiden att stanna upp.


Makronerna jag gjorde här smaksatte jag med hallon och citron. Både friskt och sött samtidigt! Ens tankar svävar verkligen bort till sommardagar med kvittrande fåglar och solstrålar som letar sig fram genom lövverken. En mysig fika med de allra bästa när sommaren är som härligast. Makronerna gör sig verkligen bra då, eftersom de nästan tycks stanna tiden för en liten stund. För vad vi längtar dit!

Receptet hittar du längre ner.

Makronerna blir inte så sockersöta som vanliga makroner utan smakar lite mer som biskvier.

INGREDIENSER

MARÄNGKAKORNA

50 g sötmandel/1 ½ dl mandelmjöl

1 stor äggvita

1 msk dadelsirap eller annan sötning

 

FYLLNING4 msk kokosolja

1 stor äggula

1 tsk dadelsirap eller annan sötning

 

FÄRG- OCH SMAKSÄTTNING

Hallon: 4 mosade hallon och lite röd hushållsfärg.

Citron: Saft och rivet skal från ½ citron och ½ tsk gurkmeja.

TILLAGNING 7 stycken

Marängkakorna:

1. Vispa äggvitan till hårt skum.

2. Tillsätt dadelsirap, mandelmjöl och valfri smak- och färgsättning. Blanda runt!

3. Klicka ut smeten till 14 små kakor på bakplåtspapper.

4. Lägg bakplåtspappret med kakorna i mikron. Mikra på full effekt i ca 1 minut.

5. Ta ut kakorna och lossna dem från pappret. Låt svalna.

 

Fyllning:

6. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål med valfri färg- och smaksättning.

 

Montering:

7. Lägg ihop kakorna två och två med fyllningen emellan.

 

Makronerna går bra att frysa.


Schacktårta

5 ingredienser är allt som behövs för den här gudomliga tårtan. Dessutom kan du göra den helt klar flera veckor i förväg och trolla fram den från frysen lika fin! Magi kallar jag det.


Grunden till kakan är vita bönor som gör den härligt krämig. Konsistensen blir som fudge eller en lite fastare kladdkaka. Dessutom är den glutenfri, laktosfri, vegansk, raw, hälsosam och himmelskt god! Kan knappt bli bättre. En riktigt drömtårta med smak av len vanilj, krämig choklad och söt kola. Vilket gör den till en favorit bland både vuxna och barn.

Receptet hittar du längre ner.

INGREDIENSER

Grundsmet till bottnar

250 g vita bönor

6 dadlar

6 msk kokosolja

 

Smaksättning till bottnar

Choklad: ½ dl kakao

Vanilj: 1 tsk vaniljpulver

 

Dekorationer

250 g vita bönor

6 dadlar

6 msk kokosolja

 

Färgsättning till dekorationer

Grön: ½ avokado

Gul: 1 tsk gurkmeja

Rosa: 4 mosade hallon

TILLAGNING 2 stycken minitårtor

Tårtbottnar

1. Smält kokosoljan och mixa ihop alla ingredienserna till grundsmeten.

2. Dela degen i två delar. Mixa ena halvan med kakao och andra halvan med vanilj.

3. Dela varje deg i ytterligare fyra delar och tryck ut dem i åtta runda formar klädda med plastfolie. Formarna bör vara ca 5 cm i diameter. Ställ i kylen ca 2 timmar.

4. Knacka ut bottnarna från formarna.

5. Skär ut cirklar som bilderna nedan visar och placera dem i varandra.

6. Lägg bottnarna ovanpå varandra.

 

Dekorationer

7. Smält kokosoljan och mixa ihop alla ingredienserna till dekorationerna.

8. Dela smeten till dekorationerna i fyra delar.

9. Bred den ena delen av smeten runt tårtbottnarna som ett jämnt ytterlager.

10. Mixa var och en av de tre övriga delarna av smeten med den färgsättning du önskar.

11. Forma runda bollar av smeten och tryck fast runt minitårtorna och sen är det klart! Hela tårtan kan förvaras i frysen och ska då tas fram några timmar innan den ska serveras.

 

Servera gärna med hallon, vispad kokosgrädde eller lite hackade nötter.

 

Prinsess -bowl

Vad sägs som att vakna upp till denna nyttiga prinsess –bowl på din födelsedag?


Födelsedagstårtan brukar oftast dyka upp på eftermiddagen, men när jag firar någons födelsedag dyker denna prinsess -bowl upp redan på morgonen. Lika nyttig som en helt vanlig frukost men så oemotståndligt söt och god!

Receptet hittar du längre ner.

Föreställ dig en vanlig prinsesstårta fast ännu krämigare och mycket nyttigare, då har du en prinsess -bowl. Tårtbottnar med tusch av ljuvlig kardemumma, sötsyrlig hallonkräm, fluffig cashewgrädde, len vaniljkräm och toppad med söta färgglada bollar. Hur underbart!

Den är väldigt lätt att laga och kan förvaras i kylen, vilket gör den perfekt att göra redan dagen innan.

INGREDIENSER

TÅRTBOTTNAR

2 msk havregryn

2 msk kvarg

¼ banan (ca 30 g)

½ tsk bakpulver

1 krm kardemumma

 

CASHEWGRÄDDE

1 dl cashewnötter

½ dl vatten

½ tsk vaniljpulver

Ev. 1 tsk dadelsirap för sötning

 

CHIASYLT

½ msk chiafrön

1 dl mosade hallon

 

VANILJKRÄM

1 ägg

1 dl mjölk

½ tsk vaniljpulver

Ev. 1 tsk dadelsirap för sötning

 

DEKORATIONER

40 g kokta vita bönor

1 dadel

1 msk kokosolja

Färgsättning:

Några droppar röd, grön och gul hushållsfärg

TILLAGNING 2 portioner

Tårtbottnar:

1. Mixa alla ingredienser till tårtbottnarna i en matberedare.

2. Häll upp smeten i en liten ugnsform och grädda mitt i ugnen på 180 oC i ca 30 min.

3. Låt kakan svalna helt och dela den på tjockleken till önskat antal tårtbottnar.

 

Cashewgrädde:

1. Mixa cashewnötter, vatten och vaniljpulver till en fluffig grädde. Mixa även med eventuell sötning.

 

Chiasylt:

1. Mixa chiafrön med hallon.

2. Ställ i kylen minst 1 timme för att svälla.

 

Vaniljkräm:

1. Koka upp alla ingredienser utom vaniljpulvret till vaniljkrämen i en kastrull.

2. Ta bort kastrullen från spisen och blanda i vaniljpulvret när krämen svalnat.

 

Dekorationer:

1. Mixa ihop alla ingredienser till dekorationerna.

2. Dela degen i tre delar. Mixa de olika delarna med röd, grön och gul hushållsfärg.

3. Forma dekorationer av degarna.

 

Montering:

1. Varva tårtbottnar med cashewgrädde, chiasylt och vaniljkräm i en skål.

2. Avsluta med cashewgrädde och toppa med dekorationerna.

 

Nyttiga avokadobollar

En smarrig chokladboll med en kärna av ljuvligt len chokladsmet som smälter i munnen, 
och som dessutom är nyttig!


Testa gärna smeten direkt efter att du mixat ihop den, det är som en riktigt härlig chokladmousse. Jag ska dock varna dig: smakar du smeten kanske det aldrig blir några bollar av den. Risken är stor att man liksom inte kan hejda sig från att bara smaka lite och lite till ;)

Receptet hittar du längre ner.

INGREDIENSER

2 mogna avokado
½ dl kakao
1 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
Dadelsirap efter smak, beroende på hur söta du vill ha bollarna.

GARNERING

1 dl kokosflingor

TILLAGNING 20 st

1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. 

2. Ställ smeten i kylen någon timme för att stelna.

3. Forma bollar av smeten och rulla dem i kokos, klart!

Dessa smarriga avokado -och chokladbollar är både veganska, glutenfria, laktosfria och sockerfri! 

 

Picknickglass

En krämig och fluffig glass som du kan njuta av i flera timmar utan att den smälter bort, 
perfekt att ta med på picknick.


Ingredienserna till glassen kommer förvåna dig: helt naturliga, nyttiga och glassen blir så himla smarrig. Låt mig presentera avokadoglassen! Du behöver bara vispa eller mixa ihop alla ingredienserna och ställa i frysen. Sen är det klart. Den hemliga ingrediensen är kokosolja som gör att glassen håller sig i fast form mycket längre än vanlig glass.

Receptet hittar du längre ner.

INGREDIENSER

2 mogna avokado
5 msk av det tjocka lagret i kokosmjölken
1 tsk dadelsirap
½ tsk vaniljpulver
½  msk kokosolja
Saften från ½ citron

TILLBEHÖR

Hackade nötter
Chokladsås

TILLAGNING 4 portioner

1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare.

2. Häll smeten i en form och ställ i frysen i 1 timme för att kunna äta den direkt och 5 timmar för att kunna packa med den.

3. Dra fina glasskulor och servera med hackade nötter och chokladsås. Mumsa och njut!

Jag gjorde ett litet experiment och lät glassen stå framme i rumstemperatur i mindre skålar. Efter 6 timmar var glassen fortfarande krämig och hade fast konsistens. Inte det minsta rinnig eller smält!

Tänk på att ta ut glassen från frysen en bra stund innan den ska serveras om du haft den längre än 1 timme i frysen. Variera glassen genom att byta ut citronsaften mot några droppar pepparmintsarom för att få en svårslagen grön mintglass.

 

Magisk frukostsmet

Mumsig frukost med plättar, gröt och paj på under 10 min.
Allt gjort på samma enkla smet!


De här tre frukostarna lagar du lätt innan någon annan hinner rosta en macka. Sötma och krämighet från banan, smak av len vanilj och kanel tillsammamans med krispiga äpplebitar och krämigt jordnötssmör gör dem oslagbara. Helt perfekt om du vill imponera med en lyxfrukost mitt i veckan!

Receptet hittar du längre ner.

INGREDIENSER

1 banan
1 ägg 
1 dl havregryn
1 tsk kanel
½ tsk  vaniljpulver

TILLBEHÖR

Hackade äpplebitar 
Solroskärnor 
Jordnötssmör

TILLAGNING 1 portion

Smet
Mixa alla ingredienserna till smeten med en stavmixer eller matberedare. Välj sedan vilken frukost du vill laga!

Kall gröt:
Häll smeten i en skål, klart!

eller...

Pannkakor:
Stek smeten som plättar eller pannkakor i ett stekjärn med olja. Färdigt!

eller...

Paj:
Häll smeten i en mikrosäker form och tryck ner äpplebitar. Mikra på full effekt i 2 till 3 minuter. Redo att servera!

Receptet räcker för att laga en av frukostalternativen, vill du laga alla tre så tredubbla receptet. Pannkakorna och pajen är goda både varma och kalla medan gröten gör sig bäst som kall. Äppelbitar, solroskärnor och jordnötssmör är smarriga tillbehör som passar till dem alla tre!

 

Fika till frukost

Gillar du frukost? Gillar du fika bättre?
Chiasemlan slår ihop det bästa av dem båda. Nyttigheten och ljuvligheten!


Så jag väntar inte med semlan till eftermiddagen utan njuter av den till frukost istället! Tre steg och tre lager är allt som behövs för att förgylla morgonen med en nyttig chiasemla. 

Receptet hittar du längre ner.

INGREDIENSER

CHIAPUDDING 
½ dl chiafrön 
2 ½ dl  mandelmjölk 
2 tsk kardemumma 


MANDELMASSA 
90 g (1 1/2 dl) mandel 
½ dl  vatten 
1 tsk  dadelsirap 


CASHEWGRÄDDE 
60 g (1 dl) cashewnötter 
½ dl  vatten 
1 tsk  dadelsirap 
½ tsk  vaniljpulver 

TILLBEHÖR
8  mandlar

TILLAGNING 2 portioner

1. Chiapudding:
Blanda chiafrön, mandelmjölk och kardemumma i en skål och låt svälla i kylen minst 1 timme. Rör runt då och då.

2. Mandelmassa:
Mixa mandel, vatten och dadelsirap i en mixer.

3. Cashewgrädde:
Mixa cashewnötter, vatten, dadelsirap och vaniljpulver till en fluffig grädde.

Montering
Tryck ut mandelmassan i bottnen av två portionsskålar. Fördela chiapuddingen ovanpå och avsluta med cashewgrädde och hackad mandel.

Frukosten är serverad! 

Facebook Twitter Pinterest Flickr Instagram LinkedIn share
online portfolio